Multiple choice questions

Digestive system  Questions and Answers multiple choice related all topic  questions and answers in this set  which is most important for entrance exam which is very helpful for CBSE- PMT , AIIMS , AFMC , DPMT , CPMT ,BHU and other medical exams .

1. In man, the Gall bladder is located in

(a) Left lobe of liver        (b) Caudate lobe                                                                                       (c) Right lobe of liver      (d) Quadrate lobe.  

Answer: c

2. Succus entericus is the name given to

(a) Junction between ileum and large intestine
 (b) Intestinal juice
 (c) Swelling in the gut
 (d) Appendix.

Answer: a

3. Stenson’s duct is associated with

 (a) Parotid gland          (b) Paratoid gland
  (c) Cardiac gland        (d) Thyroid gland.

Answer: a

 4. Cellulose digestion in rabbit is associated with

(a) Caecum.                              (b) Colon                                                                                          (c) Small intestine                    (d) Vermiform  appendix

Answer: a

5. Enterokinase takes part in the conversion of

 (a) Pepsinogen to pepsin.
  (b) Trypsinogen to trypsin
  (c) Protein into polypeptides
   (d) Caseinogen to casein.

Answer: b

6. Glycogen is

(a) Synthesized in liver, source of energy, forms bile and lipase
 (b) Disaccharide stored in liver, reacts with ammonia to form protein
(c)Synthesized in blood, stored in liver and muscle to provide glucose
(d) Polysaccharide synthesized and stored in  liver.

Answer: d

 7. The pH suitable for ptyalin action is

(a) 6.8                                 (b) 7.8

  (c) 3.2                                  (d) 9.3

Answer: a

8.Emulsified fat is broken down to fatty acids and glycerol by

(a) Lipase                           (b) Amylase
  (c) Trypsin                         (d)Bile salts.

Answer: a

 9. What will happen if bile duct is choked

 (a) Faeces become dry                                                                                                                    (b) Acidic chyme will not be neutralized                                                                             (c)There will be little digestion in intestine                                                                               (d) Little absorption of fat will occur .

Answer: d

10. Choose the correct pair

 (a) Rennin – casein               (b) Protein – amylase                                                            (c) Carbohydrate – lipase.          (d) Maltase – lactose

Answer: d

11. High cholesterol patients are advised to use

 (a) Ghee, butter and oils
 (b) Groundnut oil, margarine and vegetable oils
 (c) Ghee, cheese and dalda
 (d) Fatty oils and butter.

Answer: b

12. Digestion of both starch and protein is carried out by

 (a) Gastric juice                  (b) Gastric lipase               (c) Pancreatic Juice           (d) Ptyalin

Answer: c

13. In mammals, the digestion of starch starts from

 (a) Mouth                          (b) Stomach                          (c) Oesophagus               (d)Duodenum.

Answer: a

14. Wharton’s duct is the duct of

(a) Parotid gland              (b) Sublingual gland              (c) Submandibular gland (d) All of these.

Answer: c

 15. The function of ductus choledochus is to carry

 (a) Ova                                 (b) Bile                                (c) Urine                            (d) Sperms.

Answer: b

16. The human intestine is long because

 (a) Bacteria in food can be killed gradually                                                                             (b) It provides more surface for food storage
 (c) It increases surface area for absorption of food
 (d) None of these.

Answer: c

17. Which of the following are absorbed in the alimentary canal as such?

(a) Albumen of egg           (b)Polysaccharides            (c) Fat soluble vitamins        (d) Proteins .

Answer: c

18. Which of the following vitamins can be synthesized by bacteria inside the gut

 (a) B              (b) E              (c) D              (d) K

Answer: a

 19. On removal of pancreas, the compound which remains undigested is

(a) Lactose                      (b) Carbohydrate                     (c) Fat                             (d) Protein

Answer: d

20. What is common among amylase, rennin and trypsin?

(a) All are proteins
 (b) All are proteolytic enzymes
 (c) All are produced in the stomach
  (d) All act at pH lower than 7.

Answer: a

21. The layer of cells that secretes enamel of tooth is

 (a) Odontoblasts                 (b) Ameloblasts                (c) Osteoblasts.                                   (d) Dentoblasts

Answer: b

22. The hormone that stimulates the stomach to secrete gastric juice is

 (a) Gastrin                      (b) Rennin                                                                                                 (c) Enterokinase           (d) Enterogastrone.

Answer: a

23. The contraction of gall bladder is due to

(a) Gastrin                       (c) Secretin                                                                  (c)Cholecystokinin        (d) Enterogastrone.

Answer: c

 24. Lactose is composed of

(a) Glucose + fructose     (b) Glucose + glucose                                                                         (c) Glucose + galactose    (d)Fructose+galactose

Answer: c

25. Which of the following is a protein deficiency

(a) Eczema                       (b) Cirrhosis                                                                                            (c) Kwashiorkor             (d) Night blindness

Answer: c

 26. Brunner’s glands are present in

 (a) Oesophagus            (b) Duodenum                                                                                         (c) Ileum                        (d) Stomach

Answer: b

27. Among the following , the salivary gland is

(a) Brunner’s gland     (b) Sublingual gland                                                                                   (c) Adrenal gland          (d) Lacrimal gland

Answer:  b

28. Human liver weighs about

(a) 5 kg       (b) 6 kg       (c) 1.5kg          (d)3kg

Answer: c

29. Liver stores

 (a) Vitamin  A                          (b) VitaminB12
   (c) Vitamin D                         (d) All of these

  Answer: d

30. Figure made below is a part of gastric gland. Cells labelled as 1,2,and 3 are

Gastric gland
Gastric gland

(a) 1.Peptic cells, 2. oxyntic cell, 3. mucous cell                                                                            (b) 1. Oxyntic cell, 2. mucous cell, 3. peptic cell

 (c) 1. Mucous cell, 2. oxyntic cell, 3. zymogen cell

 (d)1. Endocrine cell, 2. mucous cell, 3. peptic cell.

Answer: a

31. Release of pancreatic juice from pancreas is stimulated by

(a) Secretin                              (b) Trypsinogen                                                                              (c) Cholecystokinin               (d) Enterokinase

Answer: a

32. Heparin is produced by

 (a) Kidney cells             (b) Blood cells                                                                                         (c) Bone marrow          (d) Liver cells.

Answer: d

33. Biotin and pantothenic acid belong to

(a) Vitamin A             (b)Vitamin B complex                                                                                     (c) Carbohydrates      (d) Proteins .

Answer: b

34.Dental formula of a child under  17 years of age is

 (a) 212/212                   (b) 2122/2122                             (c) 2123/2123             (d) None of these.

Answer: b

35. Partly digested food that leaves the stomach is called

(a)Chyle                           (b) Chyme
 (c)Bolus                         (d) None of these

Answer: b

36. Secretin is produced by epithelium of

(a) Stomach                          (b)Duodenum
   (c)  Ileum                          (d)Oesophagus

Answer: b

37. Vitamin essential for the manufacture of erythrocytes is

  (a) K                               (b) B12
  (c) A                                (d) D

Answer:  b

38. Vitamin K is useful for

  (a)converting prothrombin to thrombin           (b)synthesis of prothrombin
  (c) calcium combination with prothrombin      (d) all the above

Answer:  b

39. The organ that secretes HCL and pepsin in ruminant is

 (a) Abomasum              (b)Omasum
  (c) Rumen                     (d) Reticulum

Answer:  a

 40. Which of the following lacks proteins?

  (a) Pancreatic juice     (b) Saliva
  (c) Bile                           (d) Intestinal juice

Answer:  c

41. Lactase is found in

 (a)Saliva                        (b) Pancreatic juice

  (c)Bile                            (d) Intestinal juice

Answer:  d

42. Vitamin needed for rhodopsin is

 (a) C                                   (b) B2
  (c) D                                  (d) A

Answer:  d

43. Frog and man differ from each other in having

(a) Liver                         (b) Salivary glands

 (c) Pancreas                  (d) Pituitary gland

Answer:  b

44. Which of the following is a building food?

(a) Carbohydrates            (b) Fats
(c) Proteins                        (d) Vitamins

Answer: c

45. Which is the place of cellulose digestion in ruminants?

(a) Rumen                        (b) Reticulum
(c) Omassum                    (d) Abomassum

Answer:  a

46. Which of the following is non – pathogenle bacteria of colon?

(a)  Escherichia coli    (b) Balantidium coli
(c)  Entamoeba coli    (d)Enterobius vermicularis

Answer:  a

47. Brunner’s glands are found in

  (a) Stomach                   (b) Ileum
  (c) Colon                         (d)Duodenum

Answer:  d

48. Which one is correctly matched?

(a)Vitamin E – Tocopherol                                                                                                (b)Vitamin D – Riboflavin
(c)Vitamin B – Calciferol
(d) Vitamin A- Thiamine

Answer: a

 49. Most abundant organic compound on earth is

 (a)  Protein                     (b) Cellulose

  (c) Lipids                       (d) Steroids

Answer: b

 50. Hydrolytic enzymes which act on low pH are called as

(a) Protease                    (b) alpha- Amylase
 (c)Hydrolases                (d) Peroxidase

Answer: c

51. Organisms which obtain energy by the oddation of reduced inorganic compounds are called

(a)  photoautotrophs    (b)chemoautotrophs
(c)  saprozoic                  (d)coproheterotrophs

Answer: b

52. The total number of canines in the permanent dental set of humans is

(a)  8                                (b) 12
 (c)  6                               (d) 4

Answer: d

53. Vitamin C is helpful in the

(a)  Formation of  visual pigment                                (b) Growth of bones                                (c) Treatment of pernicious anemia                            (d) Wound healing

 Answer: d

54. Thecodont, diphyodont and heterodont teeth are characteristic of

(a)Aves                         (b)Reptiles
(c)Mammals                (d)Amphibians

Answer:  c

55. Pulp cavity of teeth is lined by

(a)Odontoblast            (b)Chloroblast

 (c) Osteoblast              (d)Amyloblast

Answer:  a

56. Cyanocobalamin is essential for the formation of

 (a) RBC                         (b)WBC
  (c)Lymph                   (d)Platelets

Answer: a

57. Gall bladder is absent in

(a) Cat                              (b)Horse

 (c)Man                            (d)Dog

Answer: b

58. Which is incorrectly matched?

(a) Renin ….liver                  (b)Tryalin ….. mouth
(c)Pepsin …… stomach       (d) Trypsin …. intestine

Answer:  a

 59. Which of the following is antioxidant vitamin?

(a) Vit. B1 ,B2               (b)Vit. A,D
 (c) Vit. B3 ,B7              (d) Vit. C,E,A .

Answer: d

60.Liver stores glucose in the form of

 (a) Starch                       (b) Glycogen
  (c)Lipase                       (d) Cholesterol

Answer: b

61. Starch is digested by peptidase

(a)  Peptidase              (b) Amylase
 (c) Lipase                    (d) Proteinase

Answer:  b

62. Which one is incorrectly matched

(a) Vitamin C – Scurvy.                                  (b)Vitamin B2- Pellagra                                          (c) Vitamin B12-Pernicious anaemia           (d)Vitamin B1 – Beriberi

Answer:  b

63. During prolong fasting, the sequence of organic compounds used by  body is

(a) Carbohydrates, fats, proteins                                      (b) Fats, carbohydrates, proteins
(c) Carbohydrates, proteins, Lipids                                  (d) Proteins, lipids, carbohydrates

Answer:  a

64. Continued consumption of diet rich in butter, red meat and eggs over  long period may lead to

(a) Vitamin A toxicity                (b) Kidney stones
 (c) Hypercholesterolemia      (d)Urine laden with ketone bodies

Answer:  c

65. Absorption of glycerol, fatty acids and monoglycerides takes place by

(a) Lymph calliparies within vili        (b) Wall of Stomach                                                         (c) Colon                                              (d) Capillaries within villi

Answer:  a

66. Obesity is due to extra consumption of

(a) Carbohydrates         (b) Fats
 (c) Proteins                    (d) Both A and B

Answer:  d

67. Glucose is stored in liver as

(a) Starch                       (b) Glycogen

 (c) Cellulose                   (d) Sucrose

Answer:  b

68. Which one are bile salts?

(a) Haemoglobin and biliverdin                       (b)Bilirubin and biliverdin
 (c) Bilirubin and Haemoglobin                       (d)Sodium glycolate and taurocholate

Answer:  d

69. Duodenum has characteristic Brunner’s glands which secrete two hormones called

(a) Prolactin ,Parathormone                                                                                                            (b) Estradiol , Progesterone
 (c)  Kinase , Estrogen
 (d) Secretin , Cholecystokinin

Answer:  d

70. Epithelial cells of the intestine involved in food absorption have  on their surface

(a) pinocytic vesicles    (b) microvilli
 (c) zymogen granules   (d) phagocytic vesicles

Answer:  b

71. Secretin and cholecystokinin are digestive hormones. They are secreted in

(a) pyloric stomach      (b) duodenum
 (c) iluem                         (d) oesophagus

Answer:  b

72. Peyer’s patches found in the small intestine are

(a) epithelial tissue              (b)  glandular tissue                                                                          (c) lymphatic tissue            (d) haemopoietic tissue

Answer:  c

73. The acid pH of the stomach

(a) hydrolyzed proteins.                                                                                                                     (b) is regulated by the release of gastrin                                                                                    (c) is neutralized by gastric juice.                                                                                                   (d) triggers the release of enterogastrone

Answer: b

74 . Enzymes that is found on the mucosa of the intestinal villi is
(a) peptidase                             (b) Trypsin                     (c) amylase               (d) lipase

Answer: a

75. The component in bile which helps to emulsify fat in the duodenum

(a) bile salts.                       (b) biliverdin.             (c) bilirubin.                 (d) cholesterol

Answer: a

76. Uvula can close the opening of

(a) Larynx                            (b)Gullet

(c)Internal nares.              (d)Eustachian tubes

Answer : c

77. Epiglottis is meant for protecting

(a) Oesophagus from entry of air

(b) Nasal chamber from entry of food

(c)Larynx from entry of food

(d)Teeth from caries

Answer: c

78.Cardiac Sphincter protects back flow of

(a)Food into oesophagus

(b)Blood into heart

(c)Blood into auricle

(d)Blood into venae cavae

Answer: a

79.Bile can be prevented to pass into duodenum by

(a)Pyloric valve

(b)Sphincter of Boyden

(c)Sphincter of oddi

(d)Cardiac sphincter

Answer: c

80.Green colour of bile is due to

(a)Biliverdin

(b)Bilirubin

(c)Sodium taurocholate

(d)Sodium glycocholate

Answer: a

 81.Liver forms the function of

(a)Glycogenesis

(b)Glycogenolysis

(c)Deammination

(d)All the above

Answer: d

82.Which of the following cells produces HCL?

a) Beta cells
b) Oxyntic cells
c) Chief cells
d) Alpha cells

 Answer: b

83.Enzyme rennin is secreted by _________

(a) Stomach
(b)Liver
(c) Kidney
(d) Pancreas

Answer : a

84.Which of the following converts pepsinogen to the active form of pepsin in the stomach?

a) Mucus                        (b) Gastrin
c) HCL                             (d)Chef cells

Answer: c

85.Which among the following is correct about Saliva of a Healthy Human?

(a)It is slightly acidic
(b) It is slightly saline
(c) It is slightly alkaline
(d) It is neutral

Answer: c

Please  give me feedback related to post.

2 Replies to “Digestive system Questions and Answers Multiple choice”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *