Important Full Form List for Competitive exams

To make your competitive exams easier, today we bring you the Full Most Important Forms for upcoming exams. This full form list play a very important role in your upcoming competitive exams like IAS , Bank, Railway, RRB , NTPC, Ssc Cgl, teaching exams and other all competitive exams.

An acronym is an abbreviated form of a word or sentence. It can refer to a group of letters or words taken from a word or sentence altogether. There are several words used in a short form and it is important to know the full forms of those words. In all fields, including science, education, computer technology, testing and banking, using abbreviations Abbreviations are so well-developed in practice that complete forms are not widely known. Abbreviations save time and energy, but it is best to know the complete forms of understanding the required information. Let’s understand how the full form helps in many areas

Click here 👉 Weekly current affairs Quiz

Biology Full Form list

Biology is an essential branch of science because Biology helps to understand the human body in a better way, and provides knowledge about its structure. Most of the complicated biology terms are stated in abbreviated form, so understanding the full form is necessary.

BPPI – Biophysics of Proteins and Protein Interactions
BAC –
Bacterial Artificial Chromosome
BP –
Blood Pressure
DAP –
Diamine phosphate
DNA –
Deoxyribonucleic Acid
GH –
Growth Hormone
HIV –
Human Immunodeficiency Viruses
IG –
Immunoglobulin
IUD –
Intrauterine devices
RTI –
Reproductive Tract Infection
RBC –
Red Blood Cell
WBC –
White Blood Cell
MHD –
Magnetohydrodynamics
CMV –
Cytomegalovirus
DVT –
Deep Vein Thrombosis
RTA –
Renal Tubular Acidosis
CFT –
Complement Fixation Test
EEG –
Electroencephalogram
MMR –
Measles, Mumps and Rubella
CSF –
Cerebrospinal Fluid
BMD –
Bone Mineral Density
ITP –
Idiopathic Thrombocytopenic Purpura
IVF –
In Vitro Fertilization
BMI –
Body Mass Index
TT –
Tetanus Toxoid
SGOT –
Serum Glutamic Oxaloacetic Transaminase
RBC –
Red Blood Cell
GFR –
Glomerular Filtration Rate
DOTS –
Directly Observed Therapy, Short-course
ENT –
Ear Nose Throat
OCD –
Obsessive Compulsive Disorder
ICU –
Intensive Care Unit
AML –
Acute Myeloid Leukemia
BCG –
Bacillus Calmette-Guerin
MC –
Menstrual Cycle
HIV –
Human Immunodeficiency Virus
WBC –
White Blood Cell. The WBC is also labelled as Leukocytes. They serve as a defense against all pathogens in human body.
Full form of AIDS –
Acquired Immune Deficiency Syndrome
OPD –
Outpatient Department
RO –
Reverse Osmosis
SGPT –
Serum Glutamic Pyruvic Transaminase
RNA –
Ribonucleic Acid
CPR –
Cardio-Pulmonary Resuscitation
Full form of DNA –
Deoxyribonucleic Acid.
RT-PCR full form – Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction. This tests have been the most sought after tests to check for COVID-19 .
OPT full form – Optional Practical Training
CDC full form – Centers for Disease Control and Prevention
MBBS – Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery. The full form of MBBS in medical is the Latin phrase Medicinae Baccalaureus Baccalaureus Chirurgiae.
COVID-19 full form – Coronavirus Disease 2019. COVID-19 is caused by the virus SARS-CoV-2.
SARS full form – Severe Acute Respiratory Syndrome.
USCIS full form – U.S. Citizenship and Immigration Services.
MVP full form – Mitral valve prolapse
TRP full form – Transient receptor potential channels (TRP channels) 
CAS full form(in medical term) – Carotid Artery Stenosis or Carotid Angioplasty and Stenting (CAS)
AAD full form – Antibiotic-associated diarrhea
GABA full form – Gamma-Aminobutyric acid. It is the predominant inhibitory neurotransmitter in the mammalian central nervous system.
Most important Full Forms of some Technical words, Computer, Internet AND Mobile forms
DOC -Document (Microsoft Corporation)
PDF – Portable Document Format
M3G – Mobile 3D Graphics
M4A – MPEG-4 Audio File
NTH – Nokia Theme (series 40)
THM – Themes (Sony Ericsson)
MMF -Synthetic Music Mobile Application File
NRT – Nokia Ringtone
XMF – Extensible Music File
WBMP – Wireless Bitmap Image
DVX – DivX Video
HTML – Hyper Text Markup Language
AM/FM – Amplitude/ Frequency Modulation
VIRUS – Vital Information Resource Under Seized.
3G -3rd Generation.
GSM – Global System for Mobile Communication.
CDMA – Code Division Multiple Access.
UMTS – Universal Mobile Telecommunication System.
SIM – Subscriber Identity Module .
AVI – Audio Video Interleave
AAD – Automatic Activation Device
RTS – Real Time Streaming
SIS – Symbian
OS – Installer File
AMR – Adaptive Multi-Rate Codec
JAD – Java Application Descriptor
JAR – Java Archive
AMD – Advanced Micro Devices
ATA – Advanced Technology Attachment
ATX – Advanced Technology Extended
CD – Compact Disc
CD-ROM – Compact Disc-Read-Only Memory
CD-RW – Compact Disc-Rewritable
Computer -Commonly Operated Machine Particularly Used In Technical And Educational Research
CPU – Central Processing Unit
CAS – Central Authentication Service
DVD – Digital Versatile Disc
DVD-RAM -Digital Video Disc-Random Access Memory
DVD-ROM – Digital Video Disc-Read Only Memory
DVD-R – Digital Video Disc-Recordable
DVD-RW – Digital Video Disc-Rewritable
DDR – Double Data-Rate
SAP full form – Systems, Applications & Products in Data Processing
POC full form – Proof of Concept
MVP full form – Minimum Viable Product
TRP full form – Television Rating Point
DIY full form – Do It Yourself
OTT full form – Over The Top
PFA full form – Please Find Attached
ICE full form – Information and Content Exchange
EAD full form –  Encoded Archival Description
SMH full form – The Sydney Morning Herald
GDP full form – Gross Domestic Product.
MJS full form ‐ Manipulator Jettison System
OK full form – Olla Kalla or Oll Korrect

Banking Full Forms list

Banking Full Form list
ADAuthorized Dealer
ADBAsian Development Bank
ADRAmerican Depository Receipt
AEPSAadhar Enabled Payment Switch
AFSAnnual Financial Statement
AGMAnnual General Meeting
AIFAlternative Investment Fund
AIDBsAll India Development Banks
AIFIsAll India Financial Institutions
ALCOAsset Liability Committee
ALMAsset Liability Management
AMFIAssociation of Mutual Funds in India
AMLAnti Money Laundering
ANBCAdjusted Net Banking Credit
APACSAssociation of Payment and Clearing Service
ARCAsset Reconstruction Company
ASBAApplications Supported by Blocked Account
ASSOCHAMAssociated Chambers of Commerce and Industry of India
AAD Administrative Accompanying Document (various organizations)
BCPBranch Credit Plan
BCSBIBanking Codes and Standards Board of India
BISBank for International Settlements
BOBanking Ombudsman
BOBBank Of Baroda
BOEBill Of Exchange
BOIBank Of India
BOPBalance Of Payments
BPLRBenchmark Prime Lending Rate
BSBDABasic Savings Bank Deposit Account
BSEBombay Stock Exchange
BSRBasic Statistical Returns
CAChartered Account
CAAPCapital Adequacy Assessment Process
CAGRCompound Annual Growth Rate
CADCapital Account Deficit
CAGComptroller and Auditor General
CARCapital Adequacy Ratio
CARECredit Analysis and Research Limited
CASACurrent Account Savings Account
CBSCore Banking Solution
CBTComputer-Based Terminal
CASCredit Approval Sheet
CCILClearing Corporation of India Limited
CDCertificate of Deposit
CDRCorporate Debt Restructuring
CEPAComprehensive Economic Partnership Management
CFMSCentralized Fund Management System
CIBILCredit Information Bureau of India Limited
CIIConfederation of Indian Industry
CMISCurrency Management Information System
CPCommercial paper
CPIConsumer Price Index
DBDena Bank
DBSDepartment of Banking Supervision
DCCBDistrict Central Cooperative Bank
DDDemand Draft
DFIDevelopment Financial Institutions
DICGCDeposit Insurance and Credit Guarantee Corporation
DPsDepository Participants
DPGDeferred Payment Guarantee
DPNDemand Promissory Note
DRATDebt Recovery Appellate Tribunal
DRIDifferential rate of Interest
DSADirect Selling Agent
DSCRDebt Service Coverage Ratio
DTAADouble Taxation Avoidance Agreement
EBRDEuropean Bank for Reconstruction and Development
EBTElectronic Benefit Transfer
ECBExternal Commercial Borrowings
ECSElectronic Clearing Service
EDEnforcement Directorate
EDFExport Development Fund
EDIElectronic Data Interchange
EDMUExternal Debt Management Unit
EDPEntrepreneurship Development Programme
EFTElectronic Fund Transfer
FATFFinancial Action Task Force
FCAFinancial Currency Assets
FCCBForeign Currency Convertible Bond
FCDFully Convertible Debentures
FCNRAForeign Currency Non – Resident Account
FCNRDForeign Currency Non – Repatriable Deposit
FDIForeign Direct Investment
FEMAForeign Exchange Management Act
FEDAIForeign Exchange Dealers Association of India
FICCIFederation of International Chambers of Commerce and Industry
FIIForeign Institutional Investors
FIPBForeign Investment Promotion Board
FisFinancial Institutions
FINOFinancial Information Network and Operations Limited
FPIForeign Portfolio Investment
FRBMFiscal Responsibility and Budget Management Act, 2003
FTAFree Trade Agreement

Important Solved questions for Competitive Exams

Quiz of full form

1. What is the full form of ISRO?[RRB 2003, SSC 2011]

(A) Indian Scientific Research Organization
(B) International Safety Research Organization
(C) International Satellite Research Organization
(D) Indian Space Research Organization

Answer: D

2. What is the expansion of ATM? [SSC 2014,RRB 2008, RRB NTPC 2016]

(A) Any Time Money
(B) Automatic teller machine
(C) Automated Teller Machine
(D) All Time Money

Answer: C

3. What is the full form of CFL ? [UPPCS 2014]

(A) Compact Fluorescent Lamp
(B) Chemical Fluorescent Lamp
(C) Condensed Fluorescent Lamp
(D) Centrally Fixed Lamp

Answer : A

4. Full Form of SIM – [BPSC 2011, UPPCS 2015]

(A) Subscribers Identity Module
(B) Subscribers Identity Mechanism
(C) Self Identity Module
(D) Self Identity Machine

Answer : A

5. What is the full form of SMS ? [BPSC 2008]

(A) Swift Mail System
(B) Speed Mail Service
(C) Short Message Service
(D) None of these

Answer : C

6. ASEAN stands for- [BPSC 2008]

(A) Association of South East African Nations
(B) Association of South East Asian Nation
(C) Academy of South East Asian Nations
(D) उपरोक्त में से कोई नहीं

Answer : B

7. What is the full form of RAW? [RRB NTPC 2016]

(A) Regional Aviation Wing
(B) Royal Agency of Warsaw
(C) Read after writing
(D) Research and Analysis Wing

Answer : D

8.What is I.S.I with reference to Pakistan? [IB 2013]

(A) Islamic Student Institution
(B) Islamic State of Iraq
(C) International Sociology Institute
(D) Inter Services Intelligence

Answer : D

9. I.C. in Computer What does it mean? [RRB 2005, SSC 2013]

(A) Internal Circuit
(B) Integrated Circuit
(C) Integrated Code
(D) Information Circuit

Answer : B

10. Explain the full form of-N.A.B.A.R.D.  [SSC 2015]

(A) National Bank for Asian Research Development
(B) National Bank for Agriculture and Rural Development
(C) National Bank for Agriculture and Resource Development
(D) National Bank for Agri Related Development

Answer : B

11. What is the meaning of D.V.D. ? [SSC 2013, RRB NTPC 2016]

(A) Dynamic Video Disc
(B) Dynamic Versatile Disc
(C) Digital Versatile Disc
(D) None of these

Answer : C

12. What is the extended form of RBI ? [IB 2013]

(A) Rural Bank of India
(B) Rural Bank Institute
(C) Registrar of Banks in India
(D) Reserve Bank of India

Answer : D

13. Full name of W.W.F. – [RRB NTPC 2017]

(A) World Web Federation
(B) World Wildlife Fund
(C) World Wildlife Federation
(D) Web World Federation

Answer : B

14. C.N.G. Means – [IB 2013, UPPCS 2014]

(A) Compressed Natural Gas
(B) Condensed Nitrogen Gas
(C) Cynogen Natural Gas
(D) Controlled Natural Gas

Answer : A

15. What is meant by the word abbreviation G.S.L.V. ? [RRB NTPC 2016]

(A) Geographical Satellite Launch Vehicle
(B) Geosynchronous Satellite Launch Vehicle
(C) Global Satellite Locating Vehicle
(D) Geosynchronous Satellite Locating Vehicle

Answer : B

16. What is the full form of UNFCCC?[RRB NTPC 2016]

(A) United Nations Federation Convention on Climate Change
(B) United Nations Federation of Climate Change Convention
(C) United Nations Framework on Climate Change Convention
(D) United Nations Framework Convention on Climate Change

Answer : D

17. What does HTML mean in Information Technology (IT)? [RRB 2006, UP Const. 2014]

(A) Hyper Text Markup Language
(B) High Text Markup Language
(C) Human Text Markup Language
(D) Hybnd Text Markup Language

Answer : A

18. Full form of A.L.U.- [SSC 2014, 2015]

(A) Arithmetic Local Unit
(B) Arithmetic Least Unit
(C) Arithmetic Logic Unit
(D) Alternative Logic Unit

Answer : C

19. The meaning of AIDS is- [RRB 2008]

(A) Acquired Immune Disease Syndrome
(B) Acquired Immune Deficiency Syndrome
(C) Acquired Immunity Deficient Syndrome
(D) Acquired Infection Deficiency Syndrome

Answer : B

20. What is the full form of M.O.D.E.M. ? [DMRC 2009]

(A) Modern Demodulator
(B) Modulator Demodulator
(C) Mobile Demodulator
(D) Modern Demodulation

Answer : B

21. What is the correct detailed form of the term http in internet address? [SSC 2008]

(A) hybrid text transfer protocol
(B) higher text transfer protocol
(C) higher transfer text protocol
(D) hyper text transfer protocol

Answer : D

22. NASA is – [IB 2013]

(A) National Aeronautics and Space Administration
(B) Northern Airborn and Space Agency
(C) North Atlantic Space Agency
(D) None of these

Answer : A

23. E.V.M. are called- [UPSC 2011]

(A) Electric voting machine
(B) Electronic Wedding Machine
(C) Electronic Voting Machine
(D) None of these

Answer : C

24. What is an abbreviation for MRI?[UPPCS 2012, RRB NTPC 2016]

(A) Magnetic resonance in intestine
(B) Magnetic Recording of Investigation
(C) Magnetic resonance imaging
(D) Magnetic Record of Intestine

Answer : C

25. What does ‘CT’ mean in ‘CT Scan’? [RRB NTPC 2016]

(A) Computerized testing
(B) Compartmental Tracking
(C) Cathode Ray Tube
(D) Computed Tomography

Answer : D

26. S.I.D.B.I stands for â€“ [SSC 2015]

(A) Small Industries Development Bank of India
(B) Small Innovations Development Bankers Institute
(C) Small Industrial Designed Bank of India
(D) Small Industries Development Bankers Institute

Answer : A

27. What is the full form of GSM ? [RRB 2016]

(A) Geographic System for Mobility
(B) Great System for Mobile
(C) Grand System for Mobility
(D) Global System for Mobile Communication

Answer : D

28. Which of the following is the correct extension of WAN? [JSS 2015]

(A) Wide Area Network
(B) Wireless Area Network
(C) Wired Area Network
(D) None of these

Answer : A

29. LAN means – [SSC 2012, UPPCS 2014]

(A) Large Area Network
(B) Local Area Network
(C) Least Area Network
(D) Light Area Network

Answer : B

30. P.I.L. is – [MPPSC 2014]

(A) Public Investment Litigation
(B) Public Inquire Litigation
(C) Public Interest Litigation
(D) Private Investment Litigation

Answer : C

31. Which of the following is the correct extension of I.L.O. ? [SSC 2015]

(A) International Law and Order
(B) Indian Legal Orientation
(C) Inter-State Lawful Ordinance
(D) International Labour Organization

Answer : D

32. The full form of C.T.B.T.? [SSC 2006, 2007, 2009]

(A) Comprehensive Test Ban Treaty
(B) Commercial Test Ban Treaty
(C) Continued Text Ban Treaty
(D) Continued Test Base Treaty

Answer : A

33. What does it mean in television technical field L.C.D ?[IB 2014]

(A) Liquid Crystal Display
(B) Light Crystal Display
(C) Light Connecting Device
(D) Light Control Display

Answer : A

34. In the field of Internet, www is used for?

(A) Word Wide Web
(B) Wide Word Web
(C) Web Wide World
(D) World Wide Web

Answer : D

35. What is the full form of RAM?[SSC 2014, RRB 2008]

(A) Read Access Memory
(B) Random Access Memory
(C) Ready Application Module
(D) Remote Access Machine

Answer : B

36. What is the full form of ROM? [RRB 2008]

(A) Read Only Memory
(B) Read Open Memory
(C) Random Open Memory
(D) Random Only Memory

Answer : A

37. What is the full form of SEBI ? [RRB 2009]

(A) Securities and Earning Board of India
(B) Securities and Exchange Board of India
(C) South East Bank Association
(D) None of these

Answer : B

38. What is the full form of NATO ? [SSC 2014]

(A) North american treaty organization
(B) North African Treaty Organization
(C) North Asian Treaty Organization
(D) North Atlantic Treaty Organization

Answer : D

39. What is meant by F.M. in radio transmission ? [RRB NTPC 2016]

(A) Fermi method
(B) Fan modulation
(C) Frequent modulation
(D) Frequency modulation

Answer : D

40. PAN means –

(A) Personal account number
(B) Permanent Account Number
(C) Patent Allocation Number
(D) None of these

Answer : B

41.What is the full form of T.R.A.I. ? [SSC 2007, 2013]

(A) Transport and Roads Authority of India
(B) Trans Roadway Authority of India
(C) Telephone Regulatory Authority of India
(D) Telecom Regulatory Authority of India

Answer : D

42. IMF is an abbreviation for? [SSC 2015]

(A) International monetary function
(B) International Monetary Fund
(C) Indian manufacturing firm
(D) Interest Minimum Function

Answer : B

43. GPS is full name- [RRB NTPC 2016]

(A) Global Positioning System
(B) Global Postal System
(C) Global Peace Summit
(D) Global Prime System

Answer : A

44. What is the full form of (IPC) I.P.C? [RRB NTPC 2016]

(A) Indian Public Code
(B) Indian Penal Code
(C) Indian Post Code
(D) None of these

Answer : B

45. What is the full form of the term NPA used in the banking sector? [UPPCS 2014]

(A) Net Performing Assets
(B) Not Profitable Assets
(C) Non Performing Assets
(D) New Potential Accounts

Answer : C

46.What is the extended form of INTERPOL? [RRB 2009]

(A) International Police Organization
(B) Indian Police Organization
(C) International Public Organization
(D) Indian Police Office

Answer : A

47. What does the word abbreviation RPF mean?[RRB 2004, 2013]

(A) Reserve police force
(B) Railway Police Force
(C) Railway Protection Force
(D) Regional Pupils Front

Answer : C

48. What is the full form of OMR? [SSC 2014]

(A) On Mark Reader
(B) Optical Mark Reader
(C) On Money Reader
(D) None of these

Answer : B

49. The full form of D.T.P. – [SSC 2011, 2015]

(A) Dairy text Publishing
(B) Desk Top Publishing
(C) Dairy Text Printing
(D) Desk Top Printing

Answer : B

50. What is the full form of W.T.O. ?

(A) World telematics organization
(B) World Trade Organization
(C) World Life Therapeutic Organism
(D) None of these

Answer : B

51. What is full form of GDP ?

(A) Gross domestic product
(B) Global domestic Ratio
(C) Global depository receipts
(D) Gross depository revenue

Answer: A

52. What is full form of MBBS ?

(A) Bachelor of Medical and Bachelor of Surgery
(B) Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery
(C) Bachelor of Medicinae and Bachelor of Surgery
(D) Bachelor of Medicinary and Bachelor of Surgery

Answer : B

Leave a comment