ISRO To Launch Its Most Advanced Geo-Imaging Satellite GISAT-1

ISRO To Launch Its Most Advanced Geo-Imaging Satellite GISAT-1
ISRO To Launch Its Most Advanced Geo-Imaging Satellite GISAT-1

India will be launching its most advanced geo-imaging satellite (GISAT-1), which will allow better monitoring of the subcontinent, including its borders with Pakistan and China, by imaging the country 4-5 times a day. The satellite will be launched on August 12 from Sriharikota. The Indian Space Research Organization (ISRO) is GSLV-F10 rocket will finally put the 2,268-kg Gisat-1, codenamed EOS-3, into the geo-orbit. This will be India’s first launch of a primary satellite in 2021. The GSLV-F10 rocket of the Indian Space Research Organization (ISRO), will be putting Gisat-1 into the geo-orbit in what will be India’s first primary satellite launch in 2021. On February 28, ISRO had launched 18 small satellites, including some desi satellites, along with the primary satellite Amazonia-1 of Brazil.

Best telegram channel for daily current affairs👉 Click here
Important days 👉Click here


Once placed 36,000 km above the earth in the geostationary orbit after space manoeuvres, the advanced ‘eye in the sky’ can constantly monitor areas of interest (the satellite will move in sync with the rotation of the Earth and hence would look stationary) and will give real-time information about a large area unlike other remote sensing satellites placed in lower orbits that come to a spot only at regular intervals. EOS-3 will also enable quick monitoring of natural disasters, episodic and short-term events.

Functions of GISAT-1 satellite

This GISAT-1 satellite, which is capable of near real-time monitoring of natural events like floods and cyclones and any other short-term events at a quick pace. It will also obtain special signatures for agriculture, forestry, mineralogy, cloud properties, snow and glaciers, and oceanographyGISAT-1 has a payload of multispectral and hyperspectral cameras in different bands with an improved spatial and temporal resolution to provide images of the earth.

A 4-meter diameter ogive-shaped payload fairing (heat shield) has been used in the rocket for the first time. The satellite was earlier scheduled for launch on March 28 this year but a minor snag forced its postponement. The launch was later expected in April and then in May but Covid-related restrictions delayed it again. After the Gisat-1 launch, the other satellite to go up will be EOS-4 or Risat-1A, which is a day and night radar imaging satellite with synthetic aperture radar (SAR). The satellite weighing over 1,800 kg will be launched by a PSLV in September.

The first developmental flight of the Small Satellite Launch Vehicle (SSLV) or mini-PSLV is also scheduled for the fourth quarter of this year from Sriharikota.


Important points for all competitive exams

  • ISRO Chairman: K.Sivan.
  •  ISRO Headquarters: Bengaluru, Karnataka.
  •  ISRO established: 15 August 1969.

Important Solved Questions for all competitive exams 

  1.  ISRO was established in which year? — Ans. 15 August 1969
  2. Who is the first chairman of ISRO? — Ans. Vikram Sarabhai
  3. How many satellites are launched by ISRO? — Ans.  104 ( ISRO launches 8 satellites in its 15th flight of the ‘XL’ version of the PSLV – 5 foreign satellites and 3 Indian satellites (SCATSAT-1, PRATHAM and PISAT). ISRO launched 104 satellites, of which 3 were Indian satellites. It is the largest number of satellites launched on a single flight by any space agency).
  4. Which was the first satellite launched by ISRO? —  Ans. Kalpana-1 (Kalpana-1 was the first dedicated meteorological satellite launched by Indian Space Research Organisation using Polar Satellite Launch Vehicle on 2002-09-12. The satellite is three-axis stabilized and is powered by solar panels, getting up to 550 watts of power).
  5.  What is the name of first satellite built by India? — Ans. Aryabhata
  6. Which type of fuel is used by GSLV in its operations? — Ans.  Solid in first stage and liquid in second stage
  7. What is the name of the India’s Multi Wavelength Space Observatory? — Ans. Astrosat  ( Astrosat is India’s first dedicated multi-wavelength space observatory. It was launched on a PSLV-XL on 28 September 2015).
  8. Which one is India’s first satellite exclusively used for educational purpose?— Ans. EDUSAT  (GSAT-3, also known as EDUSAT)
  9. Which was India’s first remote sensing satellite? — Ans. IRS-1A (The Indian Remote Sensing Satellite-1A (IRS-1A) was launched on March 17, 1988. IRS-1A is the first of a series of semi-operational/ operational remote sensing satellites developed by Indian Space).
  10. What was ISRO known before 1969?— Ans. INCOSPAR (Indian National Committee for Space Research), A National Space Programme
  11. How many Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) failed during the 2010s? — Ans. 2 (6 Success, 2 Failed)
  12. Which type of Indian Satellites did Not Fail even once? — Ans. GSLV Mk III

Leave a comment