World Environment Day with theme

World Environment Day official name UN World Environment Day also called Eco Day, Environment Day .

World Environment Day (WED) is celebrated annually on 5 June and is the United Nations’ principal vehicle for encouraging awareness and action for the protection of the environment.

World Environment Day

Why World Environment Day celebrated ?

The day is celebrated across the world to inform people that nature should not be taken for granted and must be respected for its values.

It is important to note that the World Health Organization (WHO) has joined UN Decade on Ecosystem Restoration, a mission to prevent, reverse the degradation of ecosystems and the diversity of life they sustain. WHO will work as a collaborating agency along with the United Nations Environment Programme (UNEP), the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) among other partners.

Important days 👉 Click here

Weekly current affairs quiz 👉 Click here

Best telegram channel for daily current affairs 👉 Click here

History of World Environment Day

World Environment Day is one of the biggest annual events organised by the United Nations (UN) to generate awareness about the significance of nature. The United Nations Assembly established World Environment Day in 1972, which was the first day of the Stockholm Conference on the human environment.

In 1974, the theme of World Environment Day was ‘Only One Earth’. Since then, various host countries have been celebrating it. World Environment Day was first observed in 1974 in the United States.

World Environment Day theme 2021

The theme for World Environment Day 2021 is “Ecosystem Restoration” (to preventing, halting and reversing the damage caused by mankind over the past many years) and will see the launch of the UN Decade on Ecosystem Restoration. Ecosystem restoration can take many forms: Growing trees, greening cities, rewilding gardens, changing diets or cleaning up rivers and coasts. This is the generation that can make peace with nature.

World Environment Day theme 2021

Significance of World Environment Day

World environment Day is to make people aware of the exploitation and harm that has been unleashed on the nature and to remind people to do their bit in order to save and preserve mother nature.

The concept behind observing World Environment Day is to focus on the importance of the environment and to remind people that nature should not be taken for granted.

This day is observing across the world to respect and acknowledge everything that the environment has given mankind and to take the pledge that to protect it.

This year, it’s all about restoring the natural ecosystem. This year, the UN wants each nation to pledge for reversing the mindless practices that are polluting our cities, coasts and forests. If we are able to bring back some lost glory, we would be able to prevent millions from falling in the ugly trap of hunger, displacement and diseases.

Important Solved questions for all exams
1. Which of the following country will host the World Environment Day 2021 event?
Ans. Pakistan
2. The first World Environment Day was held in which year?
Ans. 1974
3. What is the theme of World Environment Day 2020?
Ans. Biodiversity
4. Under which theme, India in 2018 hosted the celebration of World Environment Day?
Ans. Beat Plastic Pollution
5. Which country will host the World Environment Day 2020?
Ans. Colombia
6. World Environment Day was celebrated for the first time under which slogan?
Ans. Only One Earth
7. When was the first major conference on environmental issues under the United Nations was held?
Ans. 1972
8. First-time Global 500 awards to environmental champions including Wangari Mathai were presented in which year?
Ans. 1987
9. What is the slogan of World Environment Day in 2021?
Ans.  ‘Reimagine. Recreate. Restore’ 
10. What is the slogan of World Environment Day 2019?
Ans. Air pollution

Leave a comment