World largest floating solar panel farm inaugurated in Singapore

World largest floating solar panel farm inaugurated in Singapore
World largest floating solar panel farm inaugurated in Singapore
Key Points related to World largest floating solar panel farm inaugurated in Singapore

1.The farm can produce enough electricity to power the island’s five water treatment plants.

2. Located on a reservoir in western Singapore, the 60 megawatt-peak solar photovoltaic farm.

3. The electricity generated from the 122,000 solar panels on the 45-hectare (111.2 acres) site.

4. The solar farm could help to reduce carbon emissions by about 32 kilotonnes annually, comparable to taking 7,000 cars off the roads.

5. There are currently four other floating solar power projects currently underway in Singapore.

In Singapore inaugurated on 14 July one of the world’s largest floating solar panel farms, spanning an area equivalent to 45 football fields and producing enough electricity to power the island’s five water treatment plants. The project is part of efforts by the country to meet a goal of quadrupling its solar energy production by 2025 to help tackle climate change. Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong officially opened the 60 megawatt-peak (MWp) floating solar photovoltaic (PV) system on Tengeh Reservoir and said it was the result of the government’s efforts to “explore ways to harness the power of the sun for clean energy”.

Best telegram channel for daily current affairs 👉 Click here
Important days 👉 Click here
How much electricity generated in World largest floating solar panel farm in Singapore ?
  • The electricity generated from the 122,000 solar panels on the 45-hectare (111.2 acres) site should make Singapore one of the few countries in the world to have a water treatment system fully powered by sustainable energy.
  • The solar farm could help to reduce carbon emissions by about 32 kilotonnes annually, comparable to taking 7,000 cars off the roads.

As opposed to conventional rooftop solar panels, floating ones perform between 5% to 15% better because of the cooling effect of the water, and are not impacted by shading from other buildings, according to a presentation on the project.

To allay concerns about the environmental impact of such projects, PUB said an assessment was conducted before installing the solar panels to ensure there was no significant impact on wildlife or to water quality.

“It was carefully designed to improve airflow and allow sunlight passing through the water (to reach aquatic life),” said Jen Tan, a regional head at Sembcorp Industries.

The solar panels are designed to last for 25 years and drones will be used to assist with maintenance. Currently, there are four other floating solar panel projects underway in Singapore.

Important points for all competitive exams

  • Singapore Currency: Singapore dollar
  • Capital of Singapore: Singapore
  • PM of Singapore: Lee Hsien Loong.
  • President : Halimah Yacob
  •  It lies about one degree of latitude (137 kilometres or 85 miles) north of the equator, off the southern tip of the Malay Peninsula, bordering the Straits of Malacca to the west, the Riau Islands (Indonesia) to the south, and the South China Sea to the east.
  •  It consists of the diamond-shaped Singapore Island and some 60 small islets; 
  • Singapore, officially the Republic of Singapore, is known as the Lion City (Singapura).
Important Solved Questions for all competitive exams
1. Which country is building the world’s largest floating solar farm?
Ans. Singapore
2. Where is the largest solar farm in the world?
Ans. Bhadla Solar Park( total capacity of 2.25 GW across 14,000 acres)in Bhadla village, in India’s Rajasthan’s Jodhpur district.
3. In which state India’s largest floating solar power plant opens?
Ans. Telangana (capacity of 100 megawatt).
4. Who is the biggest solar company in the world?
Ans. LONGi Solar
5. Which is biggest solar plant in Asia?
Ans. Rewa Ultra Mega Solar Power Project
6. Which country found the world’s first floating solar power station?
Ans. Swimsol was founded by Martin Putschek in 2012. Two years later, in cooperation with the Vienna University of Technology and the Fraunhofer Institute in Germany.
7. Where is India’s first floating solar plant?
Ans. India’s biggest floating solar power plant by generation capacity (100MW) is being developed by the National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) at Ramagundam in Peddapalli district of Telangana.
8. Where is the largest floating solar park in India?
Ans. Ramagundam in Telangana.
9. Which is known as India’s first solar village?
Ans. In 2014, Dharnai in Jehanabad, Bihar became the country’s first solar powered village.
10. On which dam the first floating solar power plant is build?
Ans.Rihand Dam
11. Where is the world’s largest floating 600 MW solar energy project in India ?
Ans. The world’s largest floating 600 MW solar energy project to be constructed at Omkareshwar dam on Narmada river in Khandwa district of Madhya Pradesh will begin power generation by year 2022-23.
12. Which is the largest power plant in India?
Ans. Vindhyachal Thermal Power Station, Madhya Pradesh.

Leave a comment