World’s third largest cricket stadium to be constructed in Jaipur

World's third largest cricket stadium to be constructed in Jaipur
World’s third largest cricket stadium to be constructed in Jaipur
Key Facts about India’s second largest cricket stadium

The proposed stadium will have a 75,000 spectator capacity.

Construction work will be done in two phases.

There will be 45,000 spectator capacity in the first phase and the ground will have 44 international level cricket pitches.

The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has given a financial grant of Rs. 100 crores.

The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has given a financial grant of Rs. 100 crores to the Rajasthan Cricket Association (RCA) to build India’s second-largest cricket stadium in India and the third-largest in the world in Jaipur.

The stadium to be constructed on around 100 acres of land and will be completed in 2.5 – 3 years with an investment of around Rs 650 crore.

Best telegram channel for daily current affairs 👉 Click here
Important days 👉 Click here

Meanwhile, an amount of Rs 290 crores has been estimated to be spent on the construction of the second-largest cricket stadium in India. This amount will be sourced from; Rs 100 crore from the bank loan, Rs 100 crore from BCCI grant, Rs 90 crore from RCS funds, sale of boxes, seats & sponsorship. The proposed stadium will have a 75,000 spectator capacity.

The new stadium will have the capacity to accommodate 75,000 people and shall be constructed in two phases. The venue will also include 44 international class cricket pitches and a 45,000 spectator capacity in the first phase. The sports complex would be of world standard, including two practice fields, four cricket academies, dormitories, parking facilities, and sporting amenities such as a club, hotel, and gym while in the second phase 30,000 spectator capacity.

World First largest stadium
  • The world’s second largest stadium is located in Ahmedabad, a city in India. It has a capacity of 110,000. Sardar Patel Stadium, also called the Motera Stadium, was built in the same space once occupied by a former stadium of the same name, which had a much smaller capacity of 49,000. 
  • The first largest stadium -Narendra Modi Stadium is situated in Ahmedabad while the second largest cricket stadium is situated in Australia’s Melbourne.
  • In February this year, President Ram Nath Kovind inaugurated the newly-built Motera Stadium which was renamed the Narendra Modi Stadium ahead of the pink-ball Test between India and England.
  • The stadium is the largest cricket stadium in the world as it has a total capacity of 1,32,000.
  • The stadium is oval in shape and as a result, whenever a match is played on any of the 11 pitches, the boundary size remains the same on both sides.
  • The stadium was originally constructed in 1983 and was first renovated in 2006. It was shut down in 2015 and was demolished subsequently.
Important points for all competitive exams of BCCI
  • President: Sourav Ganguly
  • Headquarters: Mumbai
  • Founded: December 1928

Important points for all competitive exams

1. Which one is the biggest stadium in the world?
Ans. Narendra Modi Stadium: Situated in Ahmedabad, India and capacity 132,000.
2. Which is the second largest stadium in the world?
Ans. Rungrado 1st of May Stadium in Pyongyang, North Korea and capacity 114,000
3. Which is the smallest stadium in the world?
Ans. Eden Park in New Zealand is widely considered as the smallest international cricket stadium in the world.
4. Which is the smallest stadium in India?
Ans. Madhavrao Scindia Cricket Ground and capacity 15,000
5. Where did the Namaste Trump Event take place?
Ans. Sardar Patel Stadium, Ahmedabad
6. Where is the Salt Lake Stadium located?
Ans. Kolkata
7. Where is the Holkar Cricket Stadium located?
Ans. Madhya Pradesh
8. Which of the following is the oldest stadium in India?
Ans. Eden Gardens, West Bengal
9. Which is the largest stadium in Asia?
Ans. Salt Lake Stadium
10. Which is the oldest cricket ground in the world?
Ans. Mitcham Cricket Green is a cricket ground in Mitcham, south London.

Leave a comment